rainforestСВЕТОВНИТЕ ГОРИ ИЗЧЕЗВАТ

ГОРИТЕ играят изключителна роля в живота на Човечеството. Те обуславят неговия жизнен път в най-широк смисъл. Дават подслон на около две трети от безусловно всички живи същества на Земята. Поддържат екологическия баланс в почвата, водите и въздуха, както и жизнения стандарт на хората. Без гори Земята би била безжизнена пустиня и това го доказва не само екологията, но и археологията. Горите са източник за изхранване на добитък и източник на най-екологичното гориво под Слънцето. Те дават възможност за препитание и разбира се - печалба. През последните десетилетия обаче, горите все по-устойчиво изчезват.

Дърветата изхвърлят подземните води в атмосферата като лека мъгла. Те формират свод, който облекчава въздействието на интензивни дъждове. Горите осигуряват влажността, която е необходима за живот. Те съхраняват повече въглерод от цялата земна атмосфера. Те са крайъгълен камък на климатичния баланс, от който всички ние зависим. Девствените води осигуряват средата за живот на 3/4 от биологичното разнообразие на планетата, т.е. на целия живот на Земята. Тези гори предоставят средствата ни за лечение. Веществата, отделяни от тези растения, могат да бъдат разпознати от нашите тела. Нашите клетки говорят на същия език. Ние сме от едно и също семейство.clearing forest

Само за 40 години най-голямата в света дъждовна гора - Амазония, е била намалена с 20%. Гората отстъпва на ферми за добитък или соеви ферми. 95% от соята се използва за фураж на добитък и домашни птици в Европа и Азия. И така, гората се превръща в месо. Едва преди 20 години, Борнео, четвъртият по големина остров в света, е бил покрит с обширна девствена гора. При сегашното темпо на обезлесяване, тя ще изчезне в рамките на 10 години. Живата материя свързва водата, въздуха, земята и слънцето. В Борнео тази връзка е била разрушена в един от най-големите извори на биологично разнообразие на Земята.

Друг пример за масово обезлесяване е евкалиптът. Евкалиптът се използва за направата на хартиена каша. Насажданията се увеличават, а търсенето на хартия се е увеличило петорно за 50 години. Една гора не замества друга гора. В подножието на тези евкалиптови дървета нищо не расте, тъй като техните листа образуват токсична покривка за повечето други растения. Те растат бързо, но изчерпват водните резерви.

На 1. юли 2009 Маркиза Груп ООД стартира екокампанията "ВАЖЕН Е ВСЕКИ ЛИСТ" като прекрати изпращането на съпровождаща разпечатка на хартиен носител с всяка поръчка, направена в онлайн бутик Маркиза. С това се нарежда сред компаниите в България, развиващи бизнеса си по приятелски за околната среда начин. Пазарувайки в онлайн бутик Маркиза, вие подкрепяте нашата инициатива!

Заедно можем да направим много повече! Включи се и ти!

leaf

Copyright © Marquise Group ltd
BGtop.net